L’arròs al forn és un plat típic del País Valencià i del sud de Catalunya, que habitualment es feia amb sobres d’escudella o de putxero. El forn li dona a l’arròs un toc únic, amb una textura cruixent i un sabor diferent.
Hi ha infinitat de maneres de preparar aquesta recepta, però en aquest cas t’expliquem la forma tradicional de fer arròs al forn (indicant-te alguns ingredients com a opcionals, segons si vols fer un plat més lleuger o contundent). Pren nota dels ingredients i les passes que has de seguir:
Ingredients:
- 200 gr d’arròs bomba
- 1 tomàquet gran madur
- 2 butifarres de ceba
- 1 cap d’alls
- 100 gr de cansalada fresca
- 500 ml de brou de pollastre
- 4 costelles de porc (opcional)
- 1 patata (opcional)
- 100 gr de cigrons cuits (opcional)
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre vermell dolç
- Safrà
Recepta d’arròs al forn
- En primer lloc, si decideixes afegir-hi patata, és el moment de preparar-la. Talla la patata a làmines i cuina-les a una paella amb abundant oli calent. Si vols afegir-hi cigrons i no estan cuits, també és el moment de fer-los.
- Posa al foc una cassola de fang o una paella amb un rajolí generós d’oli d’oliva. Coloca-hi el cap d’alls, les butifarres i la cansalada tallada. En cas de que hi afegeixis costelles de porc, coloca-les també.
- Mentre la carn es va fent, renta i talla en rodanxes el tomàquet.
- Un cop la carn comenci a estar daurada, afegeix el tomàquet i les patates (si en vols fer servir). Remena.
- Ara agrega l’arròs i el brou de pollastre, que hauràs escalfat prèviament (recorda que la proporció sempre és 2 parts de brou per una d’arròs). Si vols afegir cigrons, és el moment.
- Salpebra i afegeix una mica de safrà. Torna a remenar bé per tal que s’integrin tots els ingredients.
- Si fins ara has utilitzat una cassola de fang, ja la pots ficar al forn, que hauràs preescalfat a 220ºC. Si ho has fet a una paella, ara hauràs de passar-ho tot a una cassola de fang per enfornar-ho.
- Forneja a 220ºC durant 25-30 minuts.
- Quan estigui ben cuit, retira la cassola de fang del forn i deixa que reposi durant uns minuts abans de servir, tapant-la amb un drap de cuina net.
Consells de preparació de l’arròs al forn
Tot seguit et donem alguns trucs i consells perque la teva recepta d’arròs al forn quedi perfecte:
- Arròs socarrat: com ja deus saber, el socarrat és una pel·lícula d’arròs torrat que es forma al fons de la paella, amb un gust caramel·litzat i agradable al paladar. La teoria està molt bé, però com fer-lo? Hauràs d’estar atent, ja que en un moment de la cocció al forn sentiràs que el soroll canvia i comença a crepitar. Això voldrà dir que s’està començant a formar el socarrat. Deixa que faci aquest soroll durant uns pocs minuts i retira-ho del forn. Tingues en compte que, si et passes, cremaràs l’arròs, pel que els primers cops que ho facis és preferible no arribar que passar-se. En tot cas, amb la pràctica sabràs el punt exacte que li has de donar perque quedi just com t’agrada.
- No et frustris: l’arròs al forn és una d’aquelles receptes que possiblement hagis de preparar un parell de vegades abans que et quedi perfecte. No defalleixis, ja que és una recepta que un cop li trobis el punt, sempre et sortirà igual de bona.
- Tipus d’arròs: et recomanem que per l’arròs al forn facis servir arròs bomba, ja que absorveix molt millor la resta d’ingredients de la recepta.
Receptes de pollastre al forn relacionades
Aletes de pollastre adobades
Cuixes de pollastre amb verdures
Pollastre farcit
Contracuixes de pollastre al forn amb coca-cola
Cuixes de pollastre al forn a la cervesa
Pollastre al forn amb arròs
Resumen
Nombre de la receta
Arròs al forn
Author Name
Pollastrealforn.cat
Publicado en
Tiempo de preparación
Tiempo de cocción
Tiempo total